Laboratorium Badawcze Mikotoksyn
Wykonywane analizy laboratoryjne:
- Ocena skażenia żywności, pasz i narządów patogennymi grzybami i mikotoksynami;
- Analiza mikotoksyn metodami chromatograficznymi (HPLC, GC, HPLC-MS/MS);
- Metody detoksykacji mikotoksyn in vivo i in vitro;
- Badanie ryzyka zagrzybienia przegród budowlanych i mikroklimatu pomieszczeń;
- Ocena toksyczności skażeń za pomocą testu cytotoksyczności MTT;
- Analiza lotnych kwasów tłuszczowych;Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni w żywności i paszach (PN-ISO 7954:1999; PN-ISO 21527-1:2009)
- Identyfikacja rodzajowa i gatunkowa grzybów pleśniowych i bakterii za pomocą tradycyjnych metod hodowlanych i technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA);
- Badanie zdolności adsorpcji i desorpcji preparatów
Katedra Fizjologii i Toksykologii oferuje usługi analityczne, ale także ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne. Wykonywane badania, mają dostarczyć klientowi obiektywnych i wiarygodnych wyników badań. Z oferowanych usług mogą korzystać zarówno osoby fizyczne, jak i podmioty gospodarcze, m. in.:
- Służby medyczne
- Służby weterynaryjne
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych
- Sanepid
- Przemysł spożywczy
- Przemysł paszowy
- Hodowcy zwierząt
- Przemysł budowlany
- Użytkownicy zagrzybionych mieszkań
- Biegli sądowi