Katedra Fizjologii i Toksykologii

Laboratorium Badawcze Mikotoksyn

Wykonywane analizy laboratoryjne:

  • Ocena skażenia żywności, pasz i narządów patogennymi grzybami i mikotoksynami;
  • Analiza mikotoksyn metodami chromatograficznymi (HPLC, GC, HPLC-MS/MS);
  • Metody detoksykacji mikotoksyn in vivo i in vitro;
  • Badanie ryzyka zagrzybienia przegród budowlanych i mikroklimatu pomieszczeń;
  • Ocena toksyczności skażeń za pomocą testu cytotoksyczności MTT;
  • Analiza lotnych kwasów tłuszczowych;Oznaczanie ogólnej liczby drożdży i pleśni w żywności i paszach (PN-ISO 7954:1999; PN-ISO 21527-1:2009)
  • Identyfikacja rodzajowa i gatunkowa grzybów pleśniowych i bakterii za pomocą tradycyjnych metod hodowlanych i technik biologii molekularnej (PCR, sekwencjonowanie DNA);
  • Badanie zdolności adsorpcji i desorpcji preparatów

Katedra Fizjologii i Toksykologii oferuje usługi analityczne, ale także ekspertyzy oraz doradztwo technologiczne. Wykonywane badania, mają dostarczyć klientowi obiektywnych i wiarygodnych wyników badań. Z oferowanych usług mogą korzystać zarówno osoby fizyczne, jak i podmioty gospodarcze, m. in.:

  • Służby medyczne
  • Służby weterynaryjne
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych
  • Sanepid
  • Przemysł spożywczy
  • Przemysł paszowy
  • Hodowcy zwierząt
  • Przemysł budowlany
  • Użytkownicy zagrzybionych mieszkań
  • Biegli sądowi