Konferencja naukowa "Kryzys żywnościowy: innowacyjne budowanie odpornych społeczności regionalnych i lokalnych"
02 czerwca 2023 roku odbyła się w Toruniu Konferencja naukowa "Kryzys żywnościowy: innowacyjne budowanie odpornych społeczności regionalnych i lokalnych", w której to brali udział pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii prof. dr hab. inż. Jan Grajewski, dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni, dr Robert Kosicki, lek. wet. Katarzyna Łubiech oraz doktorantka Szkoły Doktorskiej mgr Gabriela Pilarska.
Podczas dwóch sesji pt. „Wpływ zmiany klimatu na systemy żywnościowe” oraz „Tworzenie regionalnych strategii bezpieczeństwa żywnościowego” omówione zostały wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywności a także skutki jakie niosą ze sobą zmiany klimatu i ich wpływ na odporność europejskich regionów i dobrobyt obywateli. W dyskusji nie zabrakło głosów pracowników Katedry Fizjologii i Toksykologii.