Seminarium naukowo-szkoleniowe o bezpieczeństwie żywności
18 maja 2023 roku Katedra Fizjologii i Toksykologii Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy zorganizowała Seminarium naukowo-szkoleniowe poświęcone aktualnym badaniom i zagrożeniom dotyczącym bezpieczeństwa żywności, pasz i środowiska oraz wpływu zanieczyszczeń na organizm zwierzęcy, a w szczególności drób.
W Seminarium brali udział specjaliści tej tematyki z całego kraju. Wśród zgromadzonych gości znajdowali się eksperci branży paszowej, naukowcy z sektoru kontroli jakości żywności i pasz. Wykłady podczas seminarium wygłosili pracownicy Katedry.
Seminarium odbyło się w Auli Mikotoksyn, a część praktyczna została przeprowadzona w Laboratorium Badawczym Mikotoksyn. Seminarium zostało zrealizowane w ramach projektu Regionalna Inicjatywa Doskonałości finansowanym przez MEiN na Wydziale Nauk Biologicznych.
Tematy wystąpień:
- Grajewski J., Kosicki R., Skrzydlewski P., Soszczyńska E., Ałtyn I., Twarużek M., Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Biologicznych, Katedra Fizjologii i Toksykologii, Bydgoszcz, Polska - Wrażliwość drobiu na mikotoksyny,
- Skrzydlewski P., Kosicki R., Twarużek M., Grajewski J., Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Biologicznych, Katedra Fizjologii i Tokosykologii, Bydgoszcz, Polska -Toksyczność metabolitów mikotoksyn u drobiu,
- Łubiech K., Soszczyńska E., Twarużek M., Grajewski J., Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Biologicznych, Katedra Fizjologii i Toksykologii, Bydgoszcz, Polska -Problem skażenia bakteryjnego i grzybowego w żywieniu drobiu.