13 września 2021
modyfikacja: 16.11.2021 08:38
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna - konferencja
W dniach 09 – 10 września 2021 roku, pracownicy Katedry Fizjologii i Toksykologii: mgr Iwona Ałtyn oraz mgr Gabriela Pilarska brały udział w VII Konferencji: „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Rośliny lecznicze i leki ziołowe w terapii i profilaktyce chorób wirusowych. Naturalne substancje przeciw wirusowe", której organizatorem była Karpacka Państwowa Uczelnia w Korśnie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów.
Również prof. dr hab. inż. Jan Grajewski oraz dr hab. Magdalena Twarużek, prof. uczelni, uczestniczyli w Konferencji jako członkowie komitetu naukowego. Konferencja odbyła się online. Pracownicy zaprezentowali następujące postery:
- Suplementy diety w formie suszu roślinnego źródłem grzybów pleśniowych i mikotoksyn (Iwona Ałtyn, Magdalena Twarużek),
- Jeżówka purpurowa – czy stanowi źródło zanieczyszczeń mikologicznych i mikotoksykologicznych? (Gabriela Pilarska, Magdalena Twarużek).