Katedra Fizjologii i Toksykologii

XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

W dniach 1-2 lipca 2021 roku, na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej odbyła się w systemie hybrydowym XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN.

Program spotkania obejmował szeroko pojęte bezpieczeństwo żywności, a także trendy w produkcji i modyfikacji środków spożywczych. W konferencji wzięły udział asystentki z Katedry Fizjologii i Toksykologii Wydziału Nauk Biologicznych: mgr Iwona Ałtyn oraz lek. wet. Katarzyna Łubiech.

Zaprezentowano wyniki prowadzonych badań:

  • „Suplementy diety w formie suszu roślinnego źródłem mikotoksyn?” (I.  Ałtyn, M. Twarużek);
  • „Bakterie probiotyczne w mleku kobiecym” (K. Łubiech, M. Twarużek).