05 lipca 2021
XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
W dniach 1-2 lipca 2021 roku, na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej odbyła się w systemie hybrydowym XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN.
Program spotkania obejmował szeroko pojęte bezpieczeństwo żywności, a także trendy w produkcji i modyfikacji środków spożywczych. W konferencji wzięły udział asystentki z Katedry Fizjologii i Toksykologii Wydziału Nauk Biologicznych: mgr Iwona Ałtyn oraz lek. wet. Katarzyna Łubiech.
Zaprezentowano wyniki prowadzonych badań:
- „Suplementy diety w formie suszu roślinnego źródłem mikotoksyn?” (I. Ałtyn, M. Twarużek);
- „Bakterie probiotyczne w mleku kobiecym” (K. Łubiech, M. Twarużek).